top of page

Wed, 27 Mar

|

Stockholm

710 dagar som gisslan i Iran

Svenske Johan Floderus liv i Evinfängelset

Registration is closed
See other events
710 dagar som gisslan i Iran
710 dagar som gisslan i Iran

Time & Location

27 Mar 2024, 17:00 – 19:30

Stockholm, Sergels torg, Stockholm, Sweden

About the event

I snart två år har svenske Johan Floderus suttit godtyckligt frihetsberövad i det ökända Evinfängelset i Iran. Nu möts Olivier Vandecasteele, Bernard Phelan och Martin Schibbye, alla med egen erfarenhet av att sitta oskyldigt fängslade, för att dela sina vittnesmål och ge oss inblick i Johans situation. Kvällens besökare kommer, utöver samtalet med de inbjudna gästerna, få höra Johans systrar berätta om kampen för att få hem sin bror.

Moderator för kvällen är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette.

Evenemangets initiativtagare är kampanjteamet bakom #FreeJohanFloderus. Besök gärna www.freejohanfloderus.org för att läsa mer om Johan och hans anhörigas arbete för att få hem honom till Sverige.

Evenemanget hålls på svenska men innehåller konversationer på engelska. Det är kostnadsfritt, men registrering krävs via denna länk.

Olivier Vandecasteele är en belgisk biståndsarbetare som togs som gisslan i Iran den 24 februari 2022. Efter ansträngningar av den belgiska regeringen frigavs han den 26 maj 2023 efter 456 dagar som olagligt frihetsberövad. Delar av denna tid satt han i Evin-fängelset, där Johan också sitter fängslad och där de tillbringade tid tillsammans.

Bernard Phelan är en irländsk och fransk medborgare som togs som gisslan den 3 oktober 2022 under en resa i Iran. Han frigavs den 12 maj 2023, efter 221 dagar. Han hölls i Vakilabad-fängelset i Mashhad, tillsammans med den franske medborgaren Benjamin Brière som också frigavs i maj 2023.

Martin Schibbye är en svensk journalist och redaktör för reportagesajten Blankspot. Efter ett uppdrag i den konfliktdrabbade Ogadenregionen i Etiopien dömdes han den 27 december 2011 till elva års fängelse för terroristbrott i en rättegång som väckte starka reaktioner från omvärlden. Han benådades senare och frigavs den 10 september 2012. Han satt fängslad i 438 dagar i det ökända Kalityfängelset.

Share this event

bottom of page